Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2011

 

 

 

Familija: Thiaridae

Poreklo: Južna Amerika.

Morfologija: Najpopularniji akvarijumski puž, amazonac ili jabučar, ima najčešće kućicu žute boje mada postoje i varijacije u drugim bojama. Njegova veličina kada odraste je otprilike kao jabuka, pa otuda i naziv, nekih 5-6cm u prečniku.

Ishrana: Hrane se algama, biljnim otpacima, ostacima hrane koja padne od ribica, a takođe voli i bareno povrće, spirulina tabletice.

Razmnožavanje: Amazonac je polno zreo pri veličini od oko 2,5 cm. Mužjaka i ženku razlikujemo po tome što ženka polaže jaja, a isto tako se smatra da mužjak sa leve strane ima cevasti izraštaj za razliku od ženke. Laganim povišavanjem temperature i pojačanom ishranom možemo podsticati reprodukciju. Ženka polaže jaja u obliku grozda iznad vode (u akvarijumu najčešće na poklopac). Jaja su veličine od 2,2 mm do 3,5 mm u prečniku od bledoružičaste do crvenkaste boje. Prosečno gnezdo sadrži 200 do 600 jaja. Ne izlegu se svi puževi, ali moguće je da ih preživi i do stotinak iz jednog gnezda.

Ponašanje u akvarijumu: Mirni puževi koji su neutralni stanovnici akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama, helenom. Temperatura vode koja im odgovara je od 20-29 °C, pH 5,5 – 8,0.

 

 

 

 

 

 


Amazonac -   Pomacea brigesii