Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Hemiramphidae
Poreklo: potiče sa Tajlanda, Indije i Vijetnama.  

Opis: Mužjaci mogu da porastu do 5.5cm dok ženke porastu do 8cm. Telo im je izuzetno vretenasto. Srebrno-bele je boje ribica sa crvenkastim perajima.  Mužjaci su sitniji sa kraćim perajima dok su ženke dosta krupnije i sa zaobljenijim dužim perajima.

Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 23-28 °C. Traže blago kiselu vodu ili blako alkalnu vodu,  pH između 6,5 - 8. Teritorijalna je vrsta prema svojim jedinkama i nije agresivna već naprotiv. Uglavnom je pri samoj površini vode pa akvaristi koji imaju niže pozicionirane akvarijume moraju se saginjati kako bi ih ugledali.

Ishrana: U prirodi se hrane insektima, crvima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.

Ponašanje u akvarijumu: Toleriše držanje i u manjim akvarijumima. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Nije puno zahtevna ribica i zahvalna je za početnike. Izuzetno je aktivna i živahna ribica. Treba imati poklopac na akvarijum zbog mogućeg iskakanja iz istog.

 

 

 

 


Štukica -  Dermogenys pusillus