Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: potiče iz okolnih voda i jezera Valensije u Venecueli.
Opis: može da poraste do 6 cm. Pljosnatog je oblika i izrazito uska. Razlika između mužjaka i ženke je neznatna. Naime prepoznaje se po reflektujućoj površini krljušti. Mužjaci su malo krupniji i imaju duža peraja, krljušt im se presijava i do ljubičaste boje dok su ženke sitnije sa kraćim perajima i bez intezivnog sjaja krljušti.
Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-29 °C. Traže blago kiselu vodu, dakle pH između 5,5 i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti.
Ishrana: U prirodi se hrane insektima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.
Ponašanje u akvarijumu: Ovo je manja ribica pa stoga voli manje mirnije ribe ili krupnije sporije ribice. Može se kombinpvati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja.

 

 

 

 


Dijamant tetra -   Moenkhausia pittieri