Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Osphronemidae
Poreklo: Malezija, Borneo, Sumatra
Opis: Oblikom tela podsećaju na vrste kao što su trihogatseri, kolise i sl., pripadaju istoj porodici.Imaju interesantan braon čokoladni kolorit sa poprečnim svetlim prugama. Ženke su sa zaobljenijim telom, dok su mužjaci izduženiji i sa gornjim zašiljenim perajem. Dok su mladi teško se određuje pol. Veličina odrasle jedinke 4-5cm. Imaju poseban disajni organ koji im omogućava da udišu i atmosferski vazduh (tzv.dvodihalice).
Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 26-28 °C. Najviše im pogoduje pH od 4,5-6,5, a takođe i mekša voda. Gusto ubiljen akvarijum sa dosta plutajećeg bilja, panjeva i tamne podloge doprineće da ova vrsta ima najoptimalnije uslove, slične njihovom prirodnom staništu. Najmanja litraža akvarijuma koja se preporučuje za čoko gurami je 100L.
Ishrana: Najbolje je za ovu vrstu koristiti živu ili smrznutu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl. Mogu se hraniti i suvom hranom, ali ne svakodnevno.
Ponašanje u akvarijumu: Mirnog su temperamenta. Mogu se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je isto takvog  karaktera.

 

 

 

 


Gurami -  Sphaerichthys osphromenoides