Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: potuču iz Gvineje, Perua i Brazila.  

Opis: može da poraste do 5cm. Vretenastog je oblika. Srebrne je boje sa crnom crtom u korenu repnog peraja. Uživo izgleda kao sirovi metal zbog svog metalik odsjaja. Izuzetno efektno izgleda u biljnjim akvarijumima zbog kontrasta bilja i srebrne boje. Izuzetno jatna riba poput rodostomusa.

Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-28 °C. Traže blago kiselu vodu, dakle pH između 5,5 i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti.  

Ishrana: U prirodi se hrane insektima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.

Ponašanje u akvarijumu: Ovo je manja ribica pa stoga voli manje mirnije ribe ili krupnije sporije ribice. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja.

 

 

 

 


Rodvej -   Hemigrammus rodwayi