Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: potiče iz područja Rio Madeira u Brazilu.  

Opis: jedinke mogu da porastu do 3.5cm. Blago pljosnatog je oblika. U zavisnosti od svetla ljubičasta boja tela može biti manje ili više izražena. Aktivnog su karaktera i stalno su u pokretu, ne formiraju kompaktno jato ali se drže zajedno.

Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-27 °C. Traže blago kiselu vodu,  pH između 5,5  i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti.  S obzirom da nije velika ribica bez problema se može držati i u manjim akvarijumima.

Ishrana: U prirodi se hrane insektima, crvima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.

Ponašanje u akvarijumu: Toleriše držanje i u manjim akvarijumima. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Nije puno zahtevna ribica i zahvalna je za početnike.

 

 

 

 


Keri tetra -   Inpaichthys kerri