Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2011

 

 

 

Familija: Alestiidae
Poreklo: potiče iz reke Kongo iz Demokratske Republike Kongo.  

Opis: mužjak može da poraste do 8cm dok ženka do 6cm. Blago pljosnatog je oblika. Srebrne je boje sa sa presijavanjem duginih boja. Mužjaci su dosta sjajniji i obojeniji sa dužim perajima koja su na krajevima proširena i lepršaju kroz vodu, dok su ženke jednobojne, sitnije i kraćih peraja.

Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 23-28 °C. Traže blago kiselu vodu, dakle pH između 6  i 7,5. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti.  S obzirom da može velika porasti preporučujemo za držanje isključivo u većim akvarijumima od 150l.

Ishrana: U prirodi se hrane insektima, crvima i algama, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.

Ponašanje u akvarijumu: Ovo je jedna od većih jatnih ribica pa stoga voli veće akvarijume. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja.

 

 

 

 


Kongo tetra -   Phenacogrammus interruptus