Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: potiče iz Kolumbije, Venecuele i Brazila.
Opis: Velika je 4-5 cm. Valjkastog je oblika i izrazito uska. Razlika između mužjaka i ženke je neznatna. Naime prepoznaje se po plavoj liniji koja može biti zakrivljena kao kod ženki dok je kod mužjaka izrazito prava. Ženke znaju biti malo krupnije od mužjaka i jako je teško razmnožiti ovu vrstu u akvarijumskim uslovima.
Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-29 °C. Traže blago kiselu vodu, dakle pH između 4 i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati.
Ishrana: U prirodi se hrane insektima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija.
Ponašanje u akvarijumu: Ovo je manja ribica pa stoga voli manje mirnije ribe ili krupnije sporije ribice poput diskusa ili skalara. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja iako u prirodi odakle potiče nema puno bilja.

 

 

 

 


Kraljevska neonka -  Paracheirodon axelrodi