Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

 

 

Familija: Thiaridae
Poreklo: Afrika i južna Azija.
Morfologija: Ovo su maleni puževi, uskih, šiljatih kućica sivo-smeđe boje sa crvenkasto-braonkastim šarama. Veličina odraslih puževa je od 3-8cm.
Ishrana: Hrane se biljnim otpacima, ostacima hrane koja padne od ribica, bukvalno svaštojed, odličan je komunalac a ujedno i veoma dekorativan u samom akvarijumu.
Razmnožavanje: Malezijski puževi se razmnožavaju ovoviviparno (ženka u sebi nosi oplođena jaja) ili partenogenezom (razvijanjem iz neoplođenih jajnih stanica). Mladi puževi izlaze iz ženke kao već razvijene jedinke veličine oko 1-2 mm i zato ih ponegde zovu živorodni puževi. Puževi su polno zreli kada dosegnu dužinu od oko 5-10 mm. Uglavnom se vrlo brzo razmnožavaju..
Ponašanje u akvarijumu: Mirni puževi koji su neutralni stanovnici akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama, helenom. Temperatura vode koja im odgovara je od 20-29 °C. Ovi puževi su vrlo poželjni među akvaristima zbog više razloga. Ukopavanjem u podlogu, malezijski puževi pomažu da se iz nje oslobode otrovni gasovi  i da se podloga obogati dodatnim količinama kiseonika. Biljke ne jedu. Nazivaju ih i ’’meteorolozi’’ zbog toga što izlaze iz podloge kada dođe do promene vazdušnog pritiska.

 

 

 

 


Malezijski puž -   Melanoides tuberculata