Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Cyprinidae
Poreklo: Potiče iz Myanmara (Vijetnam) i tamo živi samo u jezeru Inle i reci Salween. Opisana je tek 2006., ali vrlo brzo zbog svoje male veličine i boja postaje vrlo traženi stanovnik akvarijuma.
Opis: Velika je tek 2-3 cm. Valjkastog je oblika i izrazito uska. Mužjak je naravno življih i upadljivijih boja. Osnovna mu je boja plavo-zelena, a duž celog tela raspoređene su žute tačkice. Peraja su duža nego kod ženke, a na njima su narandžastocrvene mrlje. Ova kombincija boja izrazito je privlačna u zelenilu akvarijuma, što ovoj ribi daje posebnu čar. Ženka je nešto sitnija, zagasito zelene je boje i bez crvenih područja na perajima.
Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 23-26 °C, ali pošto u prirodnoj sredini preživljavaju i na temperaturi ispod 20°, pretpostavlja se da i u akvarijumu mogu podneti niže temperature. Traže blago alkalnu vodu, dakle pH iznad 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati.
Ishrana: U prirodi se hrane insektima, ali i biljnom hranom, pa im u akvarijumu moramo osigurati osnovnu hranu za tropske ribice, može i ona sa većim sadržajem vitamina, za bolju boju, larve komaraca, dafnije i slično.
Ponašanje u akvarijumu: Ovo je malena ribica pa stoga voli manje mirnije ribe, odnosno idealan je izbor sa gupikama, patuljasim vrstama Coridorasa, može i sa platijima, kao i Rasborama espei. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja, iako je vrlo mala ribica.

 

 

 

 


Microrazbora sp. galaxy - Danio margaritatus