Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: Potiče iz tamnih, tresetnih voda Južne Amerike. Nikada nije pronađena u bistrim vodama istog podneblja.
Opis: Ova tetra zajedno sa kraljevskom i crnom tetrom spada u podskupinu neon tetri, a karakteritične su po bočnom nizu ljuspica koje su postavljene tako ravno da ako ih obasjamo reflektuju i čine sjajnu prugu koja se dobro uočava i kad je ugašeno svetlo u akvarijumu. Ta sjajna pruga kod ove ribe je plavo-srebrne boje, a ispod nje proteže se od korena repa, pa do polovine tela i crvena pruga. Ostatak tela, kao i peraja, su prozirni ili sivi. Mogu da narastu do 4cm i imaju životni vek preko 5 godina. Polni dimorfizam nije vidljiv po spoljnom izgledu, tek iskusniji akvaristi će videti malenu razliku u građi tela mužjaka i ženke.
Držanje: Neonke prirodno žive u tamno smeđoj vodi, stoga svi hobisti-akvaristi zbog zdravlja ovih riba u akvarijumu simuliraju tamnu tresetnu vodu. Ove su tetre jatašice, pa ih je potrebno držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Svakako je poželjan i veći broj jedinki jer se radi o manjim tetrama. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati. Preporuka je tetre držati u akvarijumu od najmanje 50l. Jako vole gusto zeleno bilje kako bi se mogle zavlačiti i sakrivati, pogotovo u vreme parenja.
Ishrana: Dovoljno je da ih hranite osnovnom hranom za tropske ribice u listićima, ali s obzirom da žive u središnjem delu akvarijuma vrlo rado će prihvatiti i granulice, i to sitnije ili srednje veličine, zavisno od veličine riba. Možete im davati i hranu koja pojačava boju, koja je obično obogaćena vitiaminima.
Ponašanje u akvarijumu: S obzirom da se radi o izuzetno osetljivim manjim ribama, mogu se držati sa živorotkama, manjim ostalim tetrama, svim dvodihalicama, i čistačima.

 

 

 

 


Obična neonka -  Paracheirodon innesi