Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Characidae
Poreklo: potiče iz nižih delova reke Amazon u Venecueli i Brazilu. Vada iz koje potiču je izrazito braon vode, mutna i neprozirna. Razlog toga je  raspadanje organske materije u ogromnim količinama.  

Opis: može da poraste do 5cm. Vretenastog  je oblika i izrazito uska. Razlika između mužjaka i ženke je primetna. Ženke su dosta krupnije, dok su mužjaci uski i vitki.

Držanje: Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-27 °C. Traže blago kiselu vodu, dakle pH između 5,5 i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti.  Ukoliko je izrazito alkalna voda, preko 7pH izgubiće crvenu glavu po čemu su inače i poznate.

Ishrana: U prirodi se hrane insektima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.

Ponašanje u akvarijumu: Ovo je manja ribica pa stoga voli manje mirnije ribe ili krupnije sporije ribice. Može se kombinpvati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Traži puno prostora sa mnoštvo bilja.

 

 

 

 


Rodostomus -   Hemigrammus rhodostomus