Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2011
Koja ribica sa kojom ide?

Koja ribica sa kojom ide? Ovo je veoma često pitanje od strane novih akvarista. Odgovor na to pitanje je izuzetno kompleksan, jer je sama akvaristika takva. Ovaj hobi iziskuje jednu vrstu odgovornosti prema budućim ljubimcima i dobro informisanje kako bi se postiglo obostrano zadovoljstvo.

Postoje brojni tekstovi i podaci o kompatibilnosti akvarijumskih ribica. U ovom članku nećemo pojedinačno nabrajati vrste riba i njihove osobine, to bi bio poprilično dug i nezahvalan posao. Govorićemo o bitnim činjenicama koje su važne za pravilno gajenje akvarijumskih ljubimaca. Neke ribice ''ne idu'', bolje reći ne plivaju jedna uz drugu, najčešće zbog:

-       Različitih uslova koje zahtevaju (topla-hladna voda, kiselija-bazna, tvrda-meka, brza-spora...)

-       Veličine akvarijuma

-       Tipa uređenja (biljno-kameno, mesta za skrivanje...)

-       Temperamenta ribica (miroljubive-agresivne)

Gužva, glad, loši uslovi, često vode ka ispoljavanju netipičnih osobina ribica. Neke od njih zbog veličine koje dostižu zahtevaju i veći prostor. Zbog toga ih nije dobro gajiti u malom akvarijumu sa sitnijim ribicama koje neće moći da dođu do hrane, a biće i pod konstantnim stresom. I miroljubive vrste mogu postati netrpeljive usled nedostatka prostora, jer sve one isto kao i mi vole da imaju kutak za sebe. Kombinovanje ribica je svakako najnezgodnije u malom akvarijumu, što je veća zapremina to je i veća mogućnost za gajenje različitih vrsta. Uvek je bolje držati više ribica iste vrste, sigurnije je da će se dobro slagati i duže živeti. Gajenje ribica iz istog ili sličnog prirodnog staništa je dobar način kombinovanja, jer im se mogu obezbediti slični uslovi vode (temperatura, tvrdoća, ph, brzina strujanja vode...) Tako npr. ribice poreklom iz južne Amerike, kao što su tetre, skalari, patuljasti ciklidi, koridorasi, ancistrusi itd., mogu živeti u zajedničkom akvarijumu. Takođe se slažu sve živorotke iz severne i srednje Amerike (gupi, moli, plati, ksifo). Kada se radi o karakteru ribica, obratite pažnju npr. na vrste iz porodice ciklida ili barbusa. Tipski akvarijum namenjen samo ciklidima je pravi način gajenja (Malawi, Tanganjika, Amerika). Takođe vrste iz porodice barbusa je dobro držati u zasebnom akvarijumu, zbog ispoljavanja netrpeljivosti prema drugim ribicama. Najpopularnija japanka (zlatna ribica), zbog svog brzog metabolizma i potreba za velikom količinom kiseonika, iziskuje hladniju vodu (max.250C). Ovu činjenicu imajte na umu kada pomislite da ih ''možete'' gajiti npr.sa skalarima koji su toplovodne ribice iz južne Amerike. Ukoliko ipak u isti akvarijum naselite ribice sa različitim zahtevima, to ne znači da će odmah jedna od njih uginuti, ali najčešće im time skraćujete životni vek, patiće, biće podložne obolevanju i slično.

Upamtite da su ribice živa bića koja nemaju uvek isto ponašanje samo zato što su ista vrsta!