Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013

 

 

 

Familija: Neritidae
Poreklo: Afrika – Somalija, Kenija, Tanzanija, južna Afrika.
Morfologija: Nerita zebra je dobila svoj naziv po izgledu same kućice koja je svetlo braon boje prošarana crnim prugama. To je puž čija veličina u prečniku ne prelazi 2,5cm.
Ishrana: Hrani se isključivo algama, odličan je komunalac a ujedno i veoma dekorativan u samom akvarijumu. Ovu vrstu puža potrebno je dodatno prihranjivati barenim povrćem, spirulinom i sl.
Razmnožavanje: Izuzetno je teško razmnožiti puževe iz ovog roda, jer su im potrebni specifični uslovi. Poznato je da je za njihovu reprodukciju potrebna poluslana voda u određenim fazama razvoja, kao i specijalna vrsta ishrane za mlade. Nisu hermafroditi, ali se pol teško može utvrditi, eventualno  kada se upare, a to se najčešće dešava kada je svetlo ugašeno.
Ponašanje u akvarijumu: Mirni puževi koji su neutralan stanovnik akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama. U prirodnom staništu su navikli na periode sa plimom i osekom, tako da se nemojte začuditi ukoliko ovaj puž bude pokušao da izađe van akvarijuma. Temperatura vode koja im odgovara je od 22-26 C. Životni vek 3-5 godina.

 

 

 

 


Zebrasta nerita-  Neritina natalensis sp.'Zebra'